V Prešove sa konala slávnosť k sviatku Ochrany sv. Bohorodičky

08.10.2007 Prešov

Bratislava 8. októbra (TASR) - Odpustová slávnosť k sviatku Ochrany Presvätej Bohorodičky sa uskutočnila v gréckokatolíckej Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove.
Prešovský eparcha Ján Babjak v homílii uviedol, že tento sviatok má veriacich povzbudiť a uistiť, že na svojej životnej púti nie sú sami, prítomnosť Nebeskej Matky ich chráni pred zlom a povzbudzuje konať dobro.
Ako informoval riaditeľ Gréckokatolíckeho biskupstva v Prešove Ľubomír Petrík, tajomstvo tohto sviatku sa viaže k udalosti zo začiatku 10. storočia, ktorá sa stala vo Vlachernskej cerkvi v Carihrade, napadnutom nepriateľskými vojskami. Počas bohoslužieb v chráme sa nad veriacimi zjavila Bohorodička obklopená zástupmi anjelov a svätých a nakoniec boli zachránení pred nepriateľským vojskom.
Gréckokatolícka Katedrála sv. Jána Krstiteľa v Prešove je známa predovšetkým tým, že sú v nej k verejnej úcte uložené ostatky blahoslavených biskupov mučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopka, ako aj verná kópia Turínskeho plátna. V katedrále sa však nachádza aj farská kaplnka Ochrany Presvätej Bohorodičky, do ktorej veriaci radi prichádzajú k starodávnej soche Čiernej Madony.
Ľ. Petrík tiež informoval, že prešovský eparcha Ján Babjak počas víkendu posvätil obnovený gréckokatolícky Chrám sv. Demetera veľkomučeníka v obci Regetovka v Bardejovskom okrese.
 

Vyberte región